Al dente
Cestoviny uvarené „al dente“, čiže na " hryz" znamená, že cestoviny sú jemné, ale zároveň musíme cítiť pod zubami, že niečo hryzieme. Ak si nie sme istí, tak kúsok cestoviny ochutnáme. Nemá byť veľmi tvrdá a nemali by sme cítiť chuť múky.
Gnocchi
Cestoviny uvarené „al dente“, čiže na " hryz" znamená, že cestoviny sú jemné, ale zároveň musíme cítiť pod zubami, že niečo hryzieme. Ak si nie sme istí, tak kúsok cestoviny ochutnáme. Nemá byť veľmi tvrdá a nemali by sme cítiť chuť múky.
Gnocchi
(čítaj gnoči) sú talianske cestoviny vyrobené zo zemiakového cesta, (v šupke varené, prelisované zemiaky, múka, vajce soľ). Ich domáca výroba je náročná na čas a potrebujeme určitú zručnosť na ich vytvarovanie. Práve ich tvar je dôležitý k tomu, aby to boli gnocchi a nie zemiakové šúlance :-)
Vinaigrette
je populárnym typom dressingu na báze vínneho octu. Jeho základ tvoria vínny ocot, olej, cukor, soľ , korenie, popr. bylinky podľa vlastnej chuti.
Možno ho pridať do šalátov, surovej, či varenej
zeleniny a rýb pripravených na pare.
Cider ( čítaj sajder)
Cider ( čítaj sajder)
je alkoholický
nápoj vyrábaný fermentovaním (kvasením) jablčnej šťavy. Hoci na jeho
výrobu môžeme použiť akékoľvek jablká , v niektorých regiónoch sa
uprednostňujú špeciálne odrody, známe ako cider jablká.
Obsah alkoholu cidra sa mnohokrát líši. Môže mať menej než 3% -
príkladom je francúzsky "cidre doux" - ale napríklad tradičné anglické
cidre majú zvyčajne až 8,5% a viac. V USA a niektorých častiach Kanady
slovo “cider” znamená nealkoholický jablčný nápoj, porovnateľný s
slovenským muštom, cider s obsahom alkoholu je označovaný ako “hard
cider”.
V Anglicku je cider mimoriadne obľúbený hlavne na juhovýchode.
Veľká Británia má najvyššiu spotrebu cidera na obyvateľa, ako aj
najrozvinutejší priemysel. Vôbec najväčším cidra na svete výrobcom je
H.P. Bulmer, ktorý podľa dostupných údajov z roku 2006 vyrobí ročne
600 miliónov litrov cideru.
Cider je takisto populárny v Írsku; v Bretónsku (chistr) a v Normandii (cidre), v Asturii (Španielsko) (sidra), v Rheinland-Pfalz a ďalších regiónoch Nemecka (Viez alebo Apfelwein) ako aj v Baskicku (sagardoa).
Chuť a vzhľad jednotlivých ciderov sa mnohokrát značne líši.
Podobne ako v prípade kvalitných vín, základné členenie deli cidre na
suché a sladké. Zovňajškom môžu byť kalné s usadeninou na dne, alebo
úplne priezračné. Farebné spektrum sa pohybuje od slabožltej cez
oranžovú až po hnedú. Široká škála odlišností je spôsobená prenikaním
čiastočiek medzi lisovaním a kvasením. Cidre môžu byť sýtené a
nesýtené, prevažujú však sýtené.
Moderné komerčné cidere pripomínajú šumivé vína, tradičnejšie
značky malých a stredne veľkých výrobcv sú skôr tmavšie a kalnejšie,
majú výraznejšiu jablkovú chuť, a väčšinou aj vyšší obsah alkoholu.
Najrozšírenejší je takmer bezfarebný biely cider (obsah alkoholu 7-8%),
ktorý je aj cenovo relatívne lacný.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára