pondelok 10. februára 2014

Sarma kapusta

Toto jedlo v našej rodine milujeme :-). Robievam ho vždy po zabíjačke, keď mám klobásové mäso. Pre toho, kto nevie čo je sarma podotýkam, že je to vlastne mäso plnené do kapustových listov.
Takže, ideme na to!
Budeme potrebovať 2 kg klobásového mäsa, kto ho nemá normálne si ho namieša, napr. podľa receptu na csabajskú klobásu ( nájdete v ďalšom príspevku), hlávku kapusty, 2 dcl hrnček surovej ryže, 1-1,5 kg kyslej kapusty, trochu masti.
Najprv si z hlávky kapusty opatrne oberieme listy a sparime ich vo vriacej vode. Necháme vychladnúť........bude to vyzerať takto:
Do mäsa vmiešame NEUMYTÚ ryžu (neviem prečo ju nesmieme umyť, ale moja stará mama vždy prízvukovala, že do sarmy sa ryža neumýva), dobre ju zapracujeme a tvoríme guľky veľké asi ako fašírky, ktoré balíme do kapustných listov.Batôžky robíme tak, že na list si položíme guľku mäsa , zahneme pravú stranu, ľavú stranu, potom zhora a nakoniec zdola......fuuu ale som to prekomplikovala :-)
Dno aj boky rajnice  na hrubo vymastíme. Kyslú kapustu ochutnáme, ak je veľmi kyslá "vyperieme" ju v studenej vode.Vyžmýkame a 1/3 rozložíme na dno panvice. Naukladáme vedľa seba batôžky z listov, trochu poprášime múkou a opakujeme. Vrchná vrstva je kyslá kapusta. Zalejeme vodou, tak , aby akurát zakryla a na miernom ohni prikryté dusíme asi 1.5 hodiny. Nemiešame, niekedy pomykáme rajnicou.
Podávame s kyslou smotanou a chlebom. Je to výborné. Kto nepozná, nech vyskúša .-) Dobrú chuť :-)

3 komentáre:

  1. Kapusta sarma vyzera velmi dobre. Musim ju skoro vyskusat

    Chcem sa jednu vec prosim opytat. Som povodom z Liptova, zijem vsak v USA uz vyse 40 rokov. Z detstva si pamatam na chut dusenej kyslej kapusty ktora sa robila raz do roka pocas zabijacky. Neviem vsak tu chut napodobnit. Okrem masa v nej bolo nieco, mozno z vnutornosti prasata co kapuste dalo zvlastnu chut ktoru mam stale na jazyku. Co myslite co to asi bolo? Povazujem sa za celkom dobreho amaterskeho kuchara a varim a dusim kyslu ale aj sladku kapustu na rozny sposob, nedokazal som vsak tu chut este napodobit. Dakujem az mi odpoviete. Dusan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri zabijačke sa mëso z prasaťa vari v jednom kotly , vývar z tohoto kotla je najlepši do kapustnice to Ti v USA chyba.Kompletna zabijačka po domácky.

      Odstrániť
  2. veru je to vyvar co je zazrak . ten robi jaternice , ten robi tlacenku
    ten robi zabijackovu kasu. vo vyvare je odmena za kazdodennu celorocnu pracu pri chove prasiatka. bez vyvaru su tie iste vyrobky b kvalita

    OdpovedaťOdstrániť