nedeľa 27. októbra 2013

Nedeľná mäsová polievka ( kategória " Aby ma svokra mala ešte radšej ")

Návod na prípravu mäsovej polievky je určený mladým gazdinkám, preto bude napísaný podrobne a po lopate :-) Dobrá mäsová polievka (vývar) ma tri tajomstvá:
1. Potrebuje na uvarenie čas. Ak ju chceš podávať na obed musíš vstať včas, žiadne vyspávanie
do11-stej ,aj keď je nedeľa :-) Nič sa však nestane, keď sa dostane a stôl o tretej popoludní :-)
2. Táto polievka nesmie prudko vrieť, iba sa pomaličky variť. Len takto ostane pekná číra.
3. Vždy ju treba variť z takého mäsa, ktoré je kostnaté. Čiže nie kuracie prsia, ale napr. chrbty, krídla, krky   (výborné sú morčacie, na tých je toľko mäska, že ich môžeš podávať ako varené mäso s chrenom). Samozrejme môže byť aj bravčové a hovädzie, ale hodne kostnaté. U mäsiara kľudne pýtaj kosti na polievku, on už bude vedieť.....:-)

Takže od prúdom studenej vody dôkladne umyješ mäso. Do hrnca naleješ cca 3 litre studenej vody, vložíš mäso a osolíš. "Postavíš" variť. Po určitom čase sa na povrchu vytvorí takáto pena:
Túto dôkladne odoberieš sitkom , vložíš očistenú zeleninu a to : 2 stredné mrkvy, 2 petržleny, 1/2 buľvy zeleru, 1 kaleráb pokrájaný na štvrťky. Samozrejme aj mrkvu a petržlen prekrojíš aspoň na polovice, po dĺžke. Ďalej 1 veľkú očistenú cibuľu , 3-4 strúčiky cesnaku, ak máš čerstvú petržlenovú a zelerovú vňať( túto si cvernou uviažeš do kytičky ). Môžeš dať aj kúsok kelu ( nemusíš), ale rozhodne daj 1 zelenú papriku. Od nej bude mať polievka vždy úžasnú letnú chuť a vôňu. Bude to vyzerať takto:
Množstvá: 1 kg mäsa, 3 l vody, množstvo zeleniny uvedené v recepte hore.
Posypeš čiernym korením a varíš. Tie drobulinké červené čiaročky, čo vidíš plávať na povrchu je šafran.
Od neho má vraj polievka krásnu farbu, ale podľa mňa je krásna aj bez neho.
Teraz už nemáš inú starosť, iba dohliadnuť aby sa polievka nevarila veľmi prudko. Hotová bude cca o 2 hodiny, vtedy bude zelenina a mäso mäkké. Pred koncom varenia pridáš za lyžicu vegety a hotovo.
Zavaríš rezance, najlepšie domáce. Popros svokru, nech ti ich pripraví. Ak jej povieš, že budeš pre jej synáčika variť mäsovú polievku, bude miesiť a vaľkať o stošesť :-)
Rezance zavaríš nasledovne: Z polievky odoberieš do menšieho kastróla asi liter vývaru, necháš ho zovrieť a pridáš rezance. Varíš asi minútu. Naservíruješ a podávaš.
                                                DOBRÚ CHUŤ A PEKNÚ NEDEĽU :-)

Dobrá rada: aby si utíšila vrenie polievky, dolej zakaždým " crk " studenej vody.



4 komentáre: