nedeľa 27. októbra 2013

Fašírky obyčajné s cibuľovými zemiakmi + fašírky trochu inak

Toto jedlo je úplne obyčajné. Varili ho naše starké, naše mamy a teraz sa ho naučíte variť aj Vy, mladé gazdinky. Chlapi túto kombináciu obľubujú, no trochu mäska si odložíme a spravíme si z neho trochu iné fašírky pre seba .-)
Budeš potrebovať:
1/2 kg bravčového mletého mäsa, 1 hrubší krajec bieleho chleba, 1 vajce, 1/2 cibule, 2 strúčiky
cesnaku,asi 1 polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, soľ, 1/2 káv. lyžičky čierneho korenia, 1/2 káv. lyž. drvenej rasce, trochu mlieka + trochu zelených olív, sušených nakladaných paradajok, na kocky nakrájaný tvrdý syr,bylinky podľa vlastnej chuti, múka.
Chlieb namočíš do mlieka. Mleté mäso ochutíš soľou, korením a pridáš vajce. Rukou dobre zapracuješ.
Pokiaľ máš mleté mäso hotové z obchodu, pozri, či je už ako polotovar posolené. V tomto prípade posoľ rokou, čo sa ti zmestí medzi prsty. Pokiaľ si budeš mlieť mäso sama pridaj 1 káv. lyž. soli. Nuž a z takto ochuteného mäsa odober asi tretinu, toto bude na tie tvoje "extra" fašírky. Do ostatného mäsa pridáš vyžmýkaný chlieb, na drobnúčko nakrájanú, alebo zomletú cibuľu, pretlačený cesnak, papriku a rascu. Rukou zase zapracuješ, miesiš, kým sa ti začne lepiť na ruku. Vytvaruješ guľky, trochu sploštíš .
Tieto fašírky sú položené na dezertnom tanieriku, ich veľkosť je cca 3 cm v priemere.

Teraz si pokájaš na drobno olivy, syr a sušené paradajky.
Naberieš si do ruky troch mäsa, čo si si odložila bokom, položíš do stredu olivovú zmes a vytvaruješ guľky.
Múku zmiešaš s bylinkami  napr. provenslávskymi, talianskymi, alebo aké máš rada a obalíš v nej pripravené fašírky.
Potom oboje vypražíš na horúcom oleji do zlatista. K tým svojim si priprav svoj obľúbený šalát.
Môžeš síce aj už spomínaný zemiakovo cibuľový, ktorý si teraz spolu pripravíme.
Uvaríš umyté zemiaky v šupke ( 1 Kg). Necháš vychladnúť. Na hociaký recept kde potrebuješ takéto zemiaky je najlepšie uvariť si ich pár hodín vopred, alebo aj deň. Tak sú chutnejšie a lepšie sa krájajú. Čiže ošúpeš šupku, nakrájaš na cca 5 mm krúžky, očistíš si jednu veľkú cibuľu, prekrojíš ju na polovicu a pokrájaš na mesiačiky. Pridáš k zemiakom, posolíš, posypeš čiernym korením. Do pohára naleješ 1 dcl vody, pridáš lyžicu kryštálového cukru a asi 3 lyžice octu. Miešaš kým sa cukor rozpustí. Túto sladko kyslú vodu naleješ na zemiaky, pomiešaš a hotovo.



2 komentáre:

  1. Tie klasické, mäsové fašírky som už robila a veľmi sa mi vydarili napriek tomu, že som ich robila druhýkrát v živote. Odporúčam, ľahký recept, ktorý chlapi ocenia, lebo je "z mäsa" :)

    OdpovedaťOdstrániť