utorok 12. novembra 2013

Maďarský kurací paprikáš s nokedlami.....mňam...

Každý dobrý perkelt, paprikáš, má mať krásne červenú hustú a pikantnú šťavu. ( mäso, ktoré je poliate riedkou hnedou tekutinou, nie je paprikáš). Aby sme toto dosiahli potrebujeme mať dobrý cibuľový základ, krásnu mletú červenú papriku, čerstvú papriku a paradajky......a samozrejme lásku k vareniu :-)

Jááááj, mňam, mňam..... 
Na dvoch lyžiciach domácej bravčovej masti speníme na drobno pokrájané 3 cibule, veľké ako päsť. Poprášime lyžicou sladkej mletej papriky a už aj pridáme nakrájané kura. Musíme pracovať rýchlo, aby paprika nezhorela. Mäso trochu osmahneme, dolejeme vodu, toľko, aby mäso bolo akurát ponorené ( nevaríme polievku :-) ), osolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme 3 na tenké krúžky nakrájané papriky,( 1 môže byť štipľavá) a 3 nakrájané paradajky. Uvaríme do mäkka. Teraz si do pohára odoberieme trochu šťavy, rozmiešame v nej 1 lyžicu múky a vlejeme späť do hrnca. Pridáme ešte za lyžicu kečupu, týmto sme šťavu zahustili. Paprikáš je hotový! Pokiaľ si ho pripravíte v kotlíku, budete sa cítiť ako na pravej maďarskej puste...stačí si povedať Jó étvágyat ! a vychutnať si papanicu a spoločnosť :-)

Nokedle si tiež pripravíme veľmi jednoducho. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. V miske zmiešame 1/2 kg polohrubej múky, štipku soli, 1 vajce a toľko studenej vody, aby sme dostali vláčne cesto. Toto však robme, až vtedy, keď vrie voda, aby cesto nebolo veľmi " usadené", pretože by sa nám ťažko prestrkávalo cez " trhač halušiek". Keď nokedle vystúpia na povrch vody, scedíme ich ( neoplachujeme) , dáme do misky, osolíme a ochutíme lyžicou masti.


11 komentárov:

  1. Čo znamená v recepte Jó étvágyat !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievča zlaté. to nevaríš paprikáš, ale perkelt. Paprikáš je so smotanou. Tie halušky, čo k tomu robíš sa volajú nokerle, nie nokedle.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievča zlaté u nás to voláme paprikáš, a so smotanou perkel. Treba si spraviť vlastný blog, keď chceme kritizovať snahu niekoho iného a ešte k tomu anonymne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. perkelt je so smotanou

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale áno daj si poradiť. U vás doma to voláte nesprávne pretože, perkelt sa vaarí s cibuľou, paprikami, paradajkami, s koreňovou zeleninou a červenou mletou štiplavou paprikou a zase paprikáš sa varí s cibuľou, červenou mletou štiplavou paprikou a na záver sa pridá smotana na varenie. Takže prosím ťa, zmeň si názov na kurací perkelt s nokerlami. Ďakujem za pochopenie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kazdy si vola po svojom,co Vam tak na tom zalezi,

      Odstrániť
    2. Záleží - predsa ani sud a súd nie je to isté. Paprikáše vždy mali iný základ ako perkelty. To nie v zlom píšem a nokerle sú spisovný názov špecifických halušiek - nokedle je možno nejaký regionálny zvrat. Inak recept je faj - len preto toto píšem, lebo som chcel robiť paprikáš - a toto je perkelt, takže napokon som spravil tento perkelt a bol mňam!

      Odstrániť
  6. Je úplne od veci sa doťahovať, či perkelt alebo paprikáš, aj keď si teda myslím, že v tomto prípade ide o perkelt. Hlavne, že recept je k veci - konečne bravčová masť, akurát by som nepodlievala, niet nad dusenie vo vlastnej šťave, zvlášť keď sa pridáva aj zelenina, tá má tiež kopu šťavy. A ja zásadne nezahusťujem. Inak správne, aj halušky presne takto robím. Kdesi som sa dočítala, že variť sedem minút - veď z toho musí byť kaša.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. o com ste sa bavili? vcelku o H....ne...ako by zalezalo na tom, co sa ako vola, a co am kto rad..tragedia aki su ludia hlupi, achh

    OdpovedaťOdstrániť