streda 20. novembra 2013

Sviečkovica Stroganoff ( kategória Dobrá žranica )

........alebo výborné kuracie ragu, pokiaľ ho pripravíme z kuracích pŕs , tak, ako ja teraz.

Skôr, ako prejdeme na samotný recept, si povieme niečo o jeho histórii. Samozrejme originál pripravujeme z hovädzej sviečkovice. Pomenovanie dostal po rodine Stroganoff a podľa legendy vznikol takto.
Rodina Stroganoff bola urodzená, vážená ruská dynastia , po stáročia patrila medzi najbohatšie v cárskom Rusku. Vlastnila soľné bane a ložiská nerastného bohatstva na Sibíri. K ich menu sa viaže industrializácia Sibíri.  Požívali veľké výhody a vymoženosti, ako napríklad, mohli mať vlastné vojsko, pomocou ktorého držali pod kontrolou obchodovanie na Sibíri. Je síce pravda, že cár Peter Veľký im tieto privilégiá v polovici 18. -steho storočia odobral, na výmenu však dostali titul barón. Koncom 19. -steho storočia získali grófsky titul.
Podľa legendy toto jedlo vzniklo zásluhou hlavného kuchára rodiny. V komore u Stroganoffcov vraj bola taká zima, že kusy hovädziny boli na kosť zmrznuté. Nakoľko nebolo času na rozmrazenie mäsa, kuchár s veľkou námahou nasekal z neho drobné kúsky, pridal dostupné suroviny a na rýchlo zbuchol večeru .
Panstvu vraj  tento chod natoľko zachutil, že si ho rozkázali na každý druhý deň :-))))))))

Poďme teda pozrieť, čo im to tak chutilo? Budeme potrebovať: 70 dkg hovädzej sviečkovice, 1 menšiu cibuľu,5 dkg údenej slaniny, 5 dkg masla, 20 dkg hríbov ( môže byť a konzerva) 20 dkg sladko kyslých uhoriek, soľ, mleté čierne korenie, trochu kapár, 1 bôbkový list, 2 lyžice múky, 2 dcl kyslej smotany, 1/2 dcl bieleho vína, 1/2 citróna.
Slaninu nakrájame na kocečky a vo veľkom hrnci vypečieme. Slaninu vyberieme, môžeme odbrať a z výpeku, aby jedlo nebolo veľmi mastné. Na zbytku masti udusíme do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme na rezančeky nakrájané mäso a opražíme . Pridáme hríby, osolíme, okoreníme, vhodíme bôbkový list a kúsok citrónu.
Nádhera,....škoda, že necítiť tú vôňu :-)
Keď sa šťava odparila pridáme na rezančeky nakrájané uhorky, kapary a maslo. Posypeme múkou, vlejeme víno ( ak treba aj trochu vody) a pridáme smotanu. Necháme zovrieť, ale iba toľko, aby sa spojili chute. Pridáme šťavu z citróna, vyberieme bôbkový list a citrón . Podávame s opekanými zemiakmi.....mňam, mňam.....vedeli tí grófi čo je dobré :-) Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Čaute chlapci, chcel by som sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti LAPO MICRO FINANCE, ktorá mi poskytla pôžičku na lekárske ošetrenie môjho chorého dieťaťa. Som veľmi rád, že som dnes stretol LAPO. Ak potrebujete súrnu pôžičku, kontaktujte ich e -mailom: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť