pondelok 14. októbra 2013

 Al dente
Cestoviny uvarené „al dente“, čiže na " hryz" znamená, že cestoviny sú  jemné, ale zároveň musíme cítiť pod zubami, že niečo hryzieme. Ak si nie sme istí, tak kúsok cestoviny ochutnáme. Nemá byť veľmi tvrdá a nemali by sme cítiť chuť múky.


Gnocchi  
(čítaj gnoči) sú talianske cestoviny vyrobené zo zemiakového cesta, (v šupke varené, prelisované zemiaky, múka, vajce soľ). Ich domáca výroba je náročná na čas a potrebujeme určitú zručnosť na ich vytvarovanie. Práve ich tvar je dôležitý k tomu, aby to boli gnocchi a nie zemiakové šúlance :-)

Vinaigrette
 je populárnym typom dressingu na báze vínneho octu. Jeho základ tvoria vínny ocot, olej, cukor, soľ , korenie, popr. bylinky podľa vlastnej chuti. Možno ho pridať  do šalátov,  surovej, či varenej zeleniny a rýb pripravených na pare. 


Cider ( čítaj sajder)

je alkoholický nápoj vyrábaný  fermentovaním (kvasením) jablčnej šťavy.  Hoci na jeho výrobu môžeme použiť akékoľvek jablká , v niektorých regiónoch sa uprednostňujú špeciálne odrody, známe ako cider jablká.

Obsah alkoholu cidra sa mnohokrát líši. Môže mať  menej  než 3% - príkladom je  francúzsky "cidre doux" - ale napríklad tradičné anglické cidre majú zvyčajne  až 8,5% a viac.  V USA a niektorých častiach Kanady  slovo “cider” znamená nealkoholický jablčný nápoj, porovnateľný s slovenským muštom,  cider s obsahom alkoholu je označovaný ako  “hard cider”.

V Anglicku je cider  mimoriadne obľúbený  hlavne  na juhovýchode. Veľká Británia má najvyššiu spotrebu cidera na obyvateľa,  ako aj najrozvinutejší priemysel.  Vôbec najväčším cidra na svete výrobcom je H.P. Bulmer, ktorý podľa dostupných údajov z roku  2006  vyrobí ročne 600 miliónov litrov cideru.

Cider je  takisto populárny  v Írsku; v Bretónsku (chistr) a v Normandii (cidre), v Asturii (Španielsko) (sidra), v Rheinland-Pfalz a  ďalších regiónoch Nemecka (Viez alebo Apfelwein) ako aj v Baskicku (sagardoa).

Chuť a vzhľad jednotlivých ciderov sa  mnohokrát značne  líši. Podobne ako v prípade kvalitných vín, základné členenie deli cidre na  suché a sladké.  Zovňajškom môžu byť  kalné s usadeninou na dne, alebo  úplne priezračné. Farebné spektrum sa pohybuje od slabožltej cez oranžovú až po hnedú. Široká škála odlišností je spôsobená prenikaním čiastočiek medzi lisovaním a  kvasením. Cidre môžu byť  sýtené a nesýtené, prevažujú však sýtené.

Moderné komerčné cidere  pripomínajú šumivé vína,   tradičnejšie značky malých a stredne veľkých výrobcv sú skôr tmavšie a kalnejšie, majú výraznejšiu jablkovú chuť, a väčšinou aj vyšší obsah alkoholu. Najrozšírenejší je takmer bezfarebný biely cider  (obsah alkoholu 7-8%), ktorý je aj cenovo relatívne lacný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára